Komen jongeren nog buiten?

mei 15, 2019

Vaak lijkt het heersende gevoel te zijn dat jongeren niet meer buiten komen. Of in ieder geval niet in de natuur te vinden zijn. Maar als ik op zaterdagmiddag aankom bij het park en praktisch struikel over alle jongeren die in de weer zijn met een frisbee of samen in het gras zitten te kletsen, vraag ik me af of dat wel waar is. Zeker als ik op weg naar huis langs twee groepjes hangjongeren kom die de zeer geliefde bankjes langs het kanaal graag bevolken. Ik geef ze groot gelijk, want vanaf daar heb je een prachtig uitzicht over de velden. En daar stopt het niet. Ook als ik een stukje wandel in het bos of op het strand, zie ik om me heen echt niet alleen maar 40+. Om dan nog maar te zwijgen van evenementen zoals Mudmasters waar veel jongeren op af komen.

Dus misschien moeten we ons een andere vraag stellen. Wanneer telt een jongere voor ons als ‘deze persoon is nu buiten’? En wanneer vinden wij de omgeving natuur genoeg om hem te laten tellen als natuur? Zijn ze pas in de natuur als je ze midden in een natuurgebied dropt en ze een week de tijd geeft om daar uit te komen? (Mocht iemand trouwens een plek in Nederland weten waar dit mogelijk is, laat het me weten dan organiseren we daar een keer een zwerftocht). Of ben je ook al in de natuur als je in een stadspark onder de bomen ligt? Maar krijg je dan wel minpunten voor de aanwezigheid van een barbecue?

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik ook geen pasklaar antwoord heb op al deze vragen. En die zijn er denk ik ook niet. Het verschilt voor iedereen wanneer je iets ziet als buiten zijn en in de natuur zijn. Persoonlijk ben ik blij met elk moment dat mensen buiten zijn. Ik denk dat het vaak ook een opstapje kan zijn naar steeds meer soorten natuur op steeds meer momenten opzoeken. Omdat je voelt hoe erg je bent opgefrist na buiten te zijn geweest. Of hebt liggen genieten van vogelgeluidjes en de schittering van de zon in het water. Of hebt gevoeld hoe lekker het was om tegen een storm in te lopen. Nou ben ik er ook van overtuigd dat die liefde voor je omgeving er ook voor zorgt dat je haar wilt beschermen. Maar dat is weer een verhaal voor een volgende keer.

Voor nu dus vooral een paar vragen: Wanneer telt een omgeving als buiten? En wanneer als natuur? Waarom ligt voor jou daar de scheidslijn? En als je vindt dat jongeren meer in de natuur moeten komen, wat bedoel je daar dan mee? En waarom wil je dat bereiken?

Laat je activeren en inspireren

Op het moment staan er geen trainingen ingepland. Wil je op de hoogte blijven zodra de nieuwe data bekend zijn? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief.