Natuur populairder dan Nicki Minaj, Jennifer Lopez en Nike.

mei 28, 2019

Of in ieder geval: als we op volgersaantallen op Instagram afgaan. National Geographic verzamelt foto’s van fotografen over de hele wereld waar naast foto’s van mensen vooral heel veel foto’s van natuur te vinden zijn. Dat vinden veel mensen leuk. Zo leuk dat het account van National Geographic op het moment van schrijven (het blijft het internet, dus verandering is altijd aanwezig) 110 miljoen volgers heeft. Dat zijn meer volgers dan onder andere de accounts van popidolen Nicki Minaj en Jennifer Lopez en een toonaangevend merk als Nike.

En natuurlijk, volgersaantallen zeggen zeker niet alles. Maar het geeft wel iets aan over hoeveel mensen het fijn vinden om naar afbeeldingen van mooie natuur te kijken. Dat mensen het fijn vinden om naar afbeeldingen met natuur te kijken, weten we ook al uit verschillende onderzoeken. We worden er rustig van en voelen ons er blijer en gezonder door. Onze mobiele wereld zorgt ervoor dat de mooiste natuur van over de hele wereld zo bij je op de digitale stoep wordt bezorgd. En een extra kracht van een account als National Geographic: ze krijgen al hun content aangeleverd door anderen en hoeven er zelf geen leger aan fotografen op uit te sturen.

Om dan toch weer met onze beide benen op de nuchtere Nederlandse grond terug te keren: moet altijd alles dan digitaal? Dat denk ik zeker van niet. Maar je kunt het wel als een middel inzetten om mensen met andere ogen naar hun omgeving te laten kijken:

  • Je kunt zelf met een camera in de weer en opeens nieuwe kleuren, structuren en composities ontdekken. Of dat de kleine plantjes die dapper op muren en door bestrating heen groeien je opvallen.
  • Deel jouw foto’s en geef ze anderen een miniportie natuur, zo op hun digitale bordje. Het minimale wat je doet is een klein genietmomentje, maar wie weet prikkel je ze ook wel om zelf naar buiten te gaan.
  • Pak het net zo aan als National Geographic en zet anderen aan de slag. Vraag bijvoorbeeld een groep jongeren om de foto’s aan te leveren waarmee je een natuurgericht Instagramaccount van hun school, wijk of nabijgelegen natuurgebied kan vullen.

Laat je activeren en inspireren

Op het moment staan er geen trainingen ingepland. Wil je op de hoogte blijven zodra de nieuwe data bekend zijn? Geef je dan op voor onze nieuwsbrief.